7
Activity-Based Therapy in Spinal Cord Injury
‘Exploring the Effects of Activity-Based Therapy on the Well-Being of Individuals with a Spinal Cord Injury: A Pilot Study’
Deze pilotstudie is gericht op het onderzoeken van de effectiviteit van Activity Based Therapy (ABT) in vergelijking met conventionele fysiotherapie (CPT) en geen therapie (NT) bij mensen met een dwarslaesie. ABT is een benadering die gebaseerd is op actieve, taakgerichte bewegingen van spieren onder vrijwillige en onvrijwillige controle, waarbij sensorische stimulatie wordt toegevoegd. Het doel van ABT is het stimuleren van de neuromusculaire systemen onder het letselniveau en het bevorderen van neurologisch herstel door middel van neuroplasticiteit.
De Nederlandse dwarslaesie-gemeenschap rapporteert dat zij de meeste problemen ondervinden met urineren, ontlasten, spasmen, pijn, oedeem, seksualiteit, doorligwonden, gewichtstoename en zweten. Door deel te nemen aan behandeling en revalidatie kunnen mensen met een ruggenmergletsel secundaire complicaties voorkomen of het risico ervan verminderen en hun kwaliteit van leven verbeteren. Deze pilotstudie beoogt te onderzoeken welke functionele, neurologische en sociale verbeteringen worden geboden door activiteit-gebaseerde therapie (ABT) in vergelijking met conventionele fysiotherapie (CPT) en geen therapie (NT) aan de populatie met een dwarslaesie.
In het huidige behandelprotocol van ruggenmergletsels worden individuen gestimuleerd om deel te nemen aan lichamelijke activiteit. In Nederland ondergaan de meeste mensen met een ruggenmergletsel één of twee keer per week fysiotherapie om mobiliteit, spierkracht, algehele fitheid, pijnklachten en balans te behouden of te verbeteren. CPT heeft als doel om beschikbare functies te behouden en secundaire complicaties te voorkomen door gestructureerde en herhaalde fysieke activiteit van beschikbare spieren onder vrijwillige controle, en passieve bewegingen en stretching van spieren zonder vrijwillige controle. Aan de andere kant is ABT gebaseerd op actieve, taakspecifieke bewegingen van spieren met vrijwillige en onvrijwillige controle, met toegevoegde sensorische en elektrische stimulatie. ABT-interventies zijn bedoeld om het neuromusculaire systeem onder het neurologische letsel te activeren en functie te herstellen door neurologisch herstel, waarbij gebruik wordt gemaakt van de principes van neuroplasticiteit.
Neuroplasticiteit verwijst naar het vermogen van de hersenen en het ruggenmerg om bestaande neurale verbindingen te herorganiseren en nieuwe te vormen als reactie op stimuli zoals lichaamsbeweging en sensorische input. Bij ABT komen afferente inputs de neurale paden onder het niveau van het letsel binnen, waardoor de spinale circuits worden gestimuleerd en nieuwe verbindingen worden gevormd. Dit resulteert in een verbeterde aansturing van behouden neurale paden en motorische output. Daarnaast stimuleert ABT de productie van neurotrofe factoren, die het vermogen van het centrale zenuwstelsel verbeteren om nieuwe verbindingen te vormen.

Doel en beoogde Impact:
Het hoofddoel van deze studie is om te onderzoeken of ABT de fysieke functie kan verbeteren, neurologisch herstel kan bevorderen en de algehele kwaliteit van leven kan verbeteren bij mensen met een dwarslaesie. De deelnemers zullen gedurende 5 maanden ofwel ABT, CPT of NT uitvoeren, terwijl ze worden geobserveerd. Het onderzoek zal zich richten op veranderingen van de beginmeting naar het eindpunt binnen elke groep, evenals op verschillen in vooruitgang tussen de drie groepen op diverse uitkomstmaten, waaronder loopvermogen, spierkracht, rompcontrole, balans, zitbalans, grijpkracht, ademhalingsfunctie, sociale en mentale status, blaas- en darmstoornissen, seksuele disfunctie, pijn, spasticiteit, onafhankelijkheid en MRI Scans op spinaal niveau. Met dat laatste wordt getracht neurologisch herstel en nieuwe zenuwverbindingen in het ruggenmerg ook met beeldmateriaal vast te stellen. Dit is nog niet eerder gedaan.