3

Cloudwalker exoskeleton

CloudWalker – Towards accessible low-effort exoskeleton walking – TU Delft & Rijndam Revalidatie / Erasmus MC

Een dwarslaesie is een weinig voorkomende, maar ingrijpende aandoening. Naast verlammingsverschijnselen hebben mensen met een dwarslaesie veel bijkomende gezondheidsproblemen, zoals pijn, spasticiteit en doorzitplekken. Een dwarslaesie zorgt hierdoor voor forse belemmeringen in de sociale participatie en een lagere kwaliteit van leven. Daarbij zijn rolstoelgebruikers met een dwarslaesie lichamelijk inactief, wat leidt tot nieuwe gezondheidsproblemen, zoals doorzitplekken en hart- en vaatziekten. Regelmatig bewegen is daarom van groot belang om in goede gezondheid te blijven.
Lopend bewegen in een exoskelet biedt zelfs gezondheidswinst, waaronder afname van spasticiteit en een verbeterde darmfunctie. Ook vinden mensen staande interactie waardevol en ervaren zij een verbeterde kwaliteit van leven. Om deze voordelen te behouden is regelmatig gebruik van een exoskelet noodzakelijk. De commercieel beschikbare gemotoriseerde exoskeletten zijn echter moeilijk te hanteren, zwaar en hebben weinig meerwaarde in het dagelijks leven. Daarbij zijn ze erg duur. Hierdoor is lopend bewegen slechts voor een kleine groep mensen toegankelijk.

In dit project ontwikkelen we een veilig, gebruikersvriendelijk, lichtgewicht en betaalbaar exoskelet, waarmee we lopend voortbewegen voor een veel groter deel van de mensen met uitval aan de benen mogelijk kunnen maken. Kenmerkend voor dit exoskelet is dat de gebruiker het efficiënt kan aandrijven met eigen lichaamskracht van het bovenlichaam. In het eerste ontwikkelde prototype zitten scharnierende heupen die met elkaar verbonden zijn via een flexibele koppeling. Door beweging van het bovenlichaam kan de gebruiker een been naar voren bewegen. Daarbij wordt er bij elke stap energie opgeslagen in het elastische element, wat bij de volgende stap weer wordt vrijgegeven.

Cloudwalker exoskeleton

Doel en beoogde Impact:
Een gebruikersvriendelijk, lichtgewicht, betaalbaar exoskelet ontwikkelen, dat door de gebruiker efficiënt kan worden aangedreven met eigen lichaamskracht van het bovenlichaam. Het exoskelet kan in de eerste plaats gebruikt worden als trainingshulpmiddel in en rondom het revalidatiecentrum. In de tweede plaats kan het nieuwe exoskelet gebruikt worden om thuis zelfstandig binnenshuis te trainen. De nieuwe technologie zal echter ook goed toepasbaar zijn in opkomende economieën, waar exoskeletten en trainingsapparaten momenteel nog vrijwel niet beschikbaar zijn. Mensen met een dwarslaesie vormen daarbij de primaire doelgroep van het project. Het exoskelet is potentieel ook bruikbaar voor andere aandoeningen waarbij er minder of geen kracht in de benen aanwezig is.